فهرست تعمیرگاه های اگزوز در تهران
فروردین ۲۷, ۱۴۰۳ایراد کاتالیزور در معاینه فنی
اردیبهشت ۲۸, ۱۴۰۳تعمیر کاتالیزور (کاتالیست) خودروهای خارجی
بسیاری از صاحبان خودرو همیشه نگران عملکرد کاتالیزور خودرو بوده و به این فکر می کنند که پس از از کار افتادن دستگاه مبدل کاتالیزور چه کاری باید انجام دهند.
در ابتدا مبدل کاتالیزوری بر روی ماشین ها نصب شد تا اثرات مضر گازهای خروجی که در حین کار اگزوز تشکیل می شود بر روی محیط زیست کاهش یابد.
چرا به کاتالیزور در ماشین نیاز دارم؟
مبدل کاتالیزوری یکی از اجزای سیستم اگزوز خودرو شما است.
چرا کاتالیزور در خودرو وجود دارد؟
به کاهش درصد مواد مضر در دود اگزوز شامل مونوکسید کربن، اکسیدهای نیتروژن و هیدروکربن ها کمک می کند.
امروزه در ماشین آلات خنثی کننده هایی نصب می شود که از فلزات خاص ساخته شده اند. هنگامی که موتور در حال کار است، گازهای خروجی اگزوز مبدل را گرم می کند. دمای کاتالیزور ماشین بسیار بالا می شود. در نتیجه این فلزات مواد مضر را می سوزانند و درصد آنها کاهش می یابد.
به این ترتیب الزامات زیست محیطی تعیین شده رعایت می شود.
کاتالیزور خودرو از چه چیزی تشکیل شده است؟
به شکلی که به صورت لانه زنبوری سرامیکی یا فلزی است و با پوشش آلیاژ پلاتین-ایریدیم پوشانده شده است.
به دلیل ساختار لانه زنبوری، سطح تماس گازهای خروجی و سطحی که لایه کاتالیزوری روی آن اعمال می شود افزایش می یابد.
واکنش اکسید کننده مونوکسید کربن و هیدروکربن در یک کاتالیزور انجام می شود.
در نتیجه، مواد نسبتاً بی ضرر نیتروژن و دی اکسید کربن از اگزوز خارج می شوند.
انواع کاتالیزورهای خودرو
تمام کاتالیزورهای سیستم اگزوز خودرو به انواع زیر تقسیم می شوند:
مبدل کاتالیزور دو طرفه (شبیه مبدل):
مونوکسید کربن به دی اکسید کربن و مانند سوختی که به دلیل واکنش احتراق به آب و دی اکسید کربن اکسید می شود و نسوخته است. به طور معمول، این مبدل های دو طرفه بر روی خودروهایی با موتور دیزل نصب می شوند.
مبدل کاتالیزور سه راه:
این مبدل در سال 1981 ساخته شد. هدف اصلی آن کاهش میزان مواد مضر وارد شده به محیط است. یک خنثی کننده سه طرفه چندین مشکل را همزمان حل می کند. به عنوان مثال، مونوکسید کربن را به دی اکسید کربن و همچنین هیدروکربن هایی که نمی سوزند را به آب و دی اکسید کربن تبدیل می کند. همچنین قادر است اکسید نیتریک را به اکسیژن و نیتروژن تبدیل کند.
مبدل کاتالیزور سرامیک:
در این مدل طرحی شبیه لانه زنبوری تعبیه شده است. عنصر خنثی کننده ساخته شده از سرامیک توسط یک آلیاژ پلاتین-ایریدیم محافظت می شود.
معایب یونیت سرامیکی چیست؟
بسیاری از صاحبان خودرو معتقدند که چنین دستگاهی بسیار شکننده است. به عنوان مثال، اگر یک خنثی کننده در حین سواری برخورد کند، لانه زنبوری خراب می شود. علاوه بر این، اگر از طریق یک گودال روی یک ماشین گرم رانندگی کنید، قطرات آب روی یک کاتالیزور داغ می ریزد و بی ارزش می شود. گرد و غبار سرامیک در داخل دستگاه جمع می شود. نه تنها به داخل محفظه احتراق، بلکه گاهی به داخل سیلندرهای موتور نیز نفوذ می کند.
کاتالیزور فلزی
طراحی چنین دستگاه هایی کاملاً قوی و قابل اعتماد است. مبدل فلزی از قشار مکانیکی صدمه نمی بیند و از فلز به شکل مارپیچ و لانه زنبوری که خاصیت ارتجاعی بیشتری دارد ساخته شده است.
اما حتی چنین واحد فلزی قابل اعتمادی دارای معایبی است:
- از سوخت بی کیفیت یا سرب دار استفاده نباید استفاده شود.
- روغن و ضد یخ می توانند وارد محفظه احتراق شوند.
- برای شستشوی سیستم کاتالیزور فلزی از یک تعمیرکار کاتالیست قابل اعتماد استفاده شود.
- مخلوط سوخت غنی شده ممکن است باعث آسیب شود.
- دور آرام موتور نیز می تواند منجر به خرابی شود.
کاتالیزور های اسپورت
کاتالیزور های فلزی هستند که در مقایسه با سایر کاتالیسبت های فلزی یا سرامیکی معمولی، توان عملیاتی بیشتری دارند. کاتالیزورهای ورزشی یک خودرو را 7 تا 20 درصد قدرتمندتر می کنند، البته اگر سیستم اگزوز جریان مستقیم روی خودرو نصب شده باشد.
خنثی کننده های ورزشی با الزامات زیست محیطی یورو 4 و 5 مطابقت دارند. چنین مدل هایی قابلیت اطمینان را افزایش داده اند. با این حال، اگر قصد خرید چنین کاتالیزوری را برای خودرو دارید، قیمت آن بسیار بالا خواهد بود.